zondag 20 februari 2011

Schaliegas in Het Groene Woud


In Boxtel kunnen de proefboringen plaats gaan vinden. Haaren krabt zich nog achter de oren. Beide gemeenten maken deel uit van het nationale landschap Het Groene Woud. Oliedollars of gaseuro’s geven kennelijk een andere kijk op het landschap.

Zou het uiteindelijk komen tot winning van schaliegas, dan komt er een dicht netwerk van boorinstallaties in de regio Helvoirt – Boxtel. Niet toevallig kreeg ik de documentaire Gasland van Josh Fox onder ogen. (Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8 of http://video.pbs.org/video/1452296560 .)  

Het diep in de grond zittende schaliegas is alleen te winnen door onder hoge druk een mengsel van chemicaliĆ«n (benzeen, tolueen, …, …), water en zand te injecteren. Op die manier worden de schalie – lagen van klei en leisteen – gebroken. Het vervuilde water komt terug naar het oppervlak en wordt opgeslagen in bovengrondse bassins of wordt teruggepompt in de grond … Een operatie met de onacceptabele risico's voor het milieu en het grondwater in het bijzonder. De documentaire van Fox toont grote gebieden, die op deze manier nagenoeg onbewoonbaar geworden. 

De film toont vervuilde drinkwater putten en laat zien dat op veel plaatsen het drinkwater verontreinigd raakt met methaan. Kraan open, eventjes laten stromen en het vlammetje van een aansteker doet de rest. (In Nederland hebben we nauwelijks eigen drinkwaterbronnen en hebben we dit gedelegeerd aan de drinkwaterbedrijven.)

Een somber perspectief voor Ons Nationaal Landschap Het Groene Woud …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten