woensdag 30 maart 2011

Vergincétorix (Alesia)


Franse francen

Meer dan vijfentwintig jaar geleden kwam een man op een brommertje langs bij de gîte d’étape de Couvault in Larochemillay. We zaten daar met een studentengroep.
Hij had ervan gehoord, van de groep Nederlanders in het dorp. Hij had een boerderijtje te koop in de buurt van de Mont Beuvray (archeologische site Bibracte). Of we belangstelling hadden en nee, dat hadden we niet. Joop, mijn collega, wist me te overtuigen om toch met de man te gaan kijken.


120 miljoen kostte de boerderij! Een lollig boerderijtje, natuursteen met een balustrade aan de voorkant … er hoorde ook nog een stuk bos bij en hij wees met een ruim gebaar naar de Mont Beuvray.
120 miljoen waren natuurlijk geen reguliere francs, maar oude francs. We vroegen hem of hij 120.000 in nieuwe francs bedoelde. Dat bracht hem in verlegenheid. Hij durfde het rekensommetje niet aan en zou er nog op terug komen! De oude francen waren toen ongeveer 35 guldencent. We zouden er een koopje aan gehad hebben, maar we hadden gewoon geen belangstelling.


Pas sinds kort zijn in de supermarkten de producten niet meer dubbel geprijsd, in euro’s en in francen. In het weekend zagen we bij een tankstation nog een conversietabel van francen in euro’s en andersom …

Het centrum van Europa lag, voor de toetreding van de Oost-Europese landen, bij ons in de buurt, in de Morvan! Centre européenne …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten