donderdag 10 maart 2011

De vergrijzing in beeld …Mr Thierry BUTEAU (vacant)
Mr Robert LAURENT (RS)
Mme Marie-Lou LEMOINE (vacant)
Mme Jacqueline GRUE (RS)
Mme Marie-Lou LEMOINE
Mme Jeannine DEVOUCOUX
Mr Martinus ARTS (RS)
Mr Claude POREZ
Mme Jeanne GALICE les Héritiers (RS)

Met de reorganisatie van het ophalen van het huisvuil kregen we bovenstaand overzichtje van le quartier van la Roche de Vermenoux en dat brengt de leegloop van het Franse platteland op onversneden wijze in beeld.
Wij hebben ons huis in de Morvan nu een jaartje of 7. Toen we kennis maakten met de buren woonde naast ons Jeanne Galice, een bejaarde maar krachtdadige vrouw. Tegenover ons hadden Claude en Chantal Porez hun werkzame bestaan. Verder de Roche op woonden Jeannine, Marie-Lou en Jacky met zijn moeder. Een jong stel huurde een deel van de boerderij van de nicht van Chantal. Verder stonden er twee boerderijen, eentje ‘vacant’ en de andere ‘résidence secondaire’ (RS). Afijn … de village fleuri maakte een rustige, maar vitale indruk.

Als we nu arriveren en Jeannine begroeten is de 78-jarige struise vrouw geëmotioneerd. Ze is enorm opgelucht als onze rode luiken open gaan. De afgelopen carnavalsvakantie was een korte week, van vrijdag tot en met woensdag en ook de korte duur beroert haar.
In het laatste stuk van het quartier is zij de enige! Marie-Lou heeft kanker en is meestal bij een van haar kinderen in Nevers. Jacky en zijn moeder zijn vertrokken naar het naburige stadje, Château Chinon om dichter bij de voorzieningen te zijn. De rest staat leeg.
Het grote huis van Jeanne Galice is na haar overlijden van de ‘erven Galice’ en alleen in de weekenden is er Serge, die doordeweeks in Lyon woont en werkt.
Als Chantal en Claude met hun camper er op uit trekken is Jeannine de enige bewoonster van het gehucht! Ze heeft dan de sleutels van alle huizen van het ‘lieu dit La Roche de Vermenoux’, incluis die van ons. De vrouw is geboren en getogen in La Roche de Vermenoux, maar ze is dan bang, ze is bijna voortdurend bang …
Als wij weer vertrekken branden de tranen in haar ogen. Wanneer we er weer zijn … over twee kleine maandjes …

De altijd groene Morvan vergrijst en ontgroent. Is dit ook het perspectief van bijvoorbeeld de dorpen en gehuchten in het Groene Woud …

Voor wie wil: gasten zijn altijd welkom en buiten onze aanwezigheid is het ook bespreekbaar om het huis te gebruiken. Het huis is van alle gemakken voorzien, maar is niet echt ‘verhuur-fähig’ voor derden. Voor vrienden en kennissen wel …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten