zaterdag 20 november 2010

Natuuronderzoekers besmettelijk ...


Batrachochytrium dendrobatidis is een parasitaire schimmel die voorkomt op de huid van onder meer amfibieën. Een geïnfecteerd dier sterft binnen enkele weken.
Het is niet bekend hoe de schimmelinfectie (chytridiomycose) de sterfte veroorzaakt. Zo zou de schimmel de vochtopname door de huid remmen, het zoutgehalte in de war sturen, of een gif produceren. Er is nog geen enkel middel ter bestrijding van de schimmel bekend en genezing is niet mogelijk.
De schimmel kwam van nature voor in Afrika en was tot de jaren '40 niet buiten het continent aangetroffen. De schimmel komt inmiddels mondiaal voor. Besmetting is bij 30% van de amfibieën aangetoond.
Mogelijk is de besmetting verspreid met het gebruik van Afrikaanse klauwkikkers in laboratoria (oude zwangerschapstest); mogelijk met de terrariumliefhebberij en met name bij het houden van pijlgifkikkertjes.
Moeten de RAVONners zich voortaan ontsmetten voordat ze van de ene poel naar de andere gaan? RAVON beveelt aan om je spullen te ontsmetten met Virkon S, een goedje dat ook bekend is als ontsmettingsmiddel bij de uitbraken van dierziekten in de landbouw. Dat is vooral nodig als je van poel naar poel gaat.
Bij incidenteel gebruik wordt aanbevolen om de spullen goed schoon te houden, droog te bewaren. Dat geldt dan ook voor laarzen, waadpakken en misschien zelfs voor de banden van je auto …
De vraag die opkomt is, of de schimmels zo infectueus zijn of dat de amfibieën zo bevattelijk zijn voor infecties, als gevolg van verslechterde milieucondities. Dat amfibieën kwetsbaar zijn voor schimmelinfecties is van alle tijden, maar we weten tegelijk dat dat dan meestal samenhangt met slechte milieucondities.

Nav Annemarieke Spitzen - RAVON-lezing Heeswijk-Dinther 19 november 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten