zaterdag 6 november 2010

Huisje-boompje-beestje

‘Bouw dupe van gesneefde ambities’ kopt het NRC Handelsblad op de economiepagina. Grote projecten als de Blauwe Stad bij Winschoten, Wieringerrandmeer, Doetichem schrapt een ambitieus plan om 8000 woningen te gaan bouwen. Men ontdekt dat veel delen van Nederland krimpgebieden zijn of gaan worden …
Speculanten kochten boerenland. De boer voer daar wel bij en de projectontwikkelaar keek ook met eurotekens de toekomst in. Dit is gelukkig voorbij!
D’r zijn enkele nieuwe realiteiten.
Mensen kiezen niet meer automatisch voor het huisje-boompje-beestje scenario. De vrijstaande eengezinswoning is niet ieders ideaal. Er moet veel meer ingezet gaan worden op andere woonvormen.
We moeten per direct ophouden met steeds weer nieuwe uitleglocaties. Stoppen met het bouwen van de Vogelaarwijken van de toekomst.
We moeten gaan inbreiden. Vrijkomende gebieden (oude bedrijventerreinen, verloren woongebieden) in dorpen en steden moeten worden herontwikkeld.  We moeten investeren in stedelijke vernieuwing; de kwaliteit van de bestaande stad of dorp hoog houden.
Daarmee is de tijd voorbij van grootschalige speculaties en gecreëerde schaarste aan bouwgrond. Kies voor kwaliteit, kies voor duurzaamheid.
Bestaand dorp of stad zijn bewezen duurzaam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten