donderdag 16 juni 2011

Moderne Kunst Cursus van Theo


Monique en ik hebben inmiddels al 8 lessen achter de rug. In het Odulphuslyceum geeft oud-docent Theo Heiligers een cursus Moderne Kunst.
Voor de 10de en laatste les hebben we een huiswerkopdracht gekregen. We moeten een foto van een kunstobject inleveren, waar we zo onze eigen beleving bij hebben. Die beleving moeten in die les toelichten.

Het object van Stephan Balkenhol is niet mijn meest favoriete object, maar nadat Theo een beeld van hem liet zien tijdens de les, had ik zoiets van … dè ken ik!

Beelden van dezelfde kunstenaar staan voor het nieuwe gebouw van Waterschap Brabantse Delta in Breda. In september 2010 zijn rondom en in het Hof van Bouvigne – het kantoor van het waterschap – in totaal vier houten beelden van de Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol geplaatst.
Eén voor de hoofdingang en één pal achter de entreehal richting kasteel Bouvigne. Daarnaast verfraaien twee kleinere beelden op sokkels als ensemble de hal van het kantoor. De beeldengroep bestaat uit twee mannen en twee vrouwen, uit eikenhout gemodelleerd. Het hout is afkomstig van twee eikenbomen die aan de rand van het landgoed stonden en plaats moesten maken voor de renovatie van het landgoed.

De beeldengroep is kenmerkend voor het werk van Balkenhol: de mannen en vrouwen zijn alledaags en herkenbaar maar ook neutraal en – ook al door de opvallende sokkels - letterlijk wat op een afstand. Ze stralen rust en humor uit en zijn hierin ook suggestief. De twee buitenbeelden zijn 280 centimeter hoog en vervaardigd uit één een stuk hout. De beelden op de sokkel binnen zijn ongeveer 50 centimeter hoog.

Stephan Balkenhol (1957) woont en werkt in Karlsruhe en geldt als een van de meest toonaangevende beeldhouwers in de wereld. Zijn werk is veelvuldig in binnen- en buitenland tentoongesteld. Daarnaast heeft Balkenhol meerdere prestigieuze opdrachten in de openbare ruimte gerealiseerd, onder andere te zien in Duitse steden maar ook in Frankrijk en Oostenrijk. In Nederland is werk van hem te zien in Den Haag, Leiden, Amsterdam, Almere en nu … in Breda. Hij is als professor verbonden aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste van Karlsruhe.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten