In Nederland is buitenshuis gaan eten al snel UIT eten gaan. Het wordt dan snel wat chiquer.
Dat is anders op het Franse platteland. Zoek in een ogenschijnlijk verlaten dorp een café-restaurant, gelegen aan een groot plein. Vanaf 12:00 u. stoppen vervolgens de mannen van het telefoonbedrijf, de mensen van de elektriciteit, de kantonniers. De een na de ander stommelt het restaurant in, met werkkleding, met stevig maar ook modderig schoeisel.
De serveerster kom naar je tafeltje: “Repas?”, “Rouge?”
Meer dialoog is niet nodig. Het brood wordt op tafel gezet. Een fles water en een fles rode wijn. Dit wordt al snel gevolgd door de entree, een salade van witte rijst met charcuterie. Het hoofdgerecht bestond uit drie lapjes vlees in een heerlijke bruine saus en frietjes. “Fromage?” Daarna nog een sinaasappel en een kopje koffie na.
(Het tafereel speelde zich af in Anost, Morvan. Herfstvakantie.)
(Het tafereel speelde zich af in Anost, Morvan. Herfstvakantie.)
Na zo’n maaltijd ben je pas echt aan een siësta toe en dat doen de locale mensen dan ook …
Geen opmerkingen:
Een reactie posten