Afgelopen donderdag vond een symposium plaats onder de titel ‘Nieuwe verbindingen in Bio-Based Economy’ in Gebouw T in Bergen op Zoom. Mijn geheime agenda bestond meer uit het lobbyen voor groene bedrijventerreinen. Bij Sabic in Bergen op Zoom komt een campus rond het thema ‘biobased’. De drie o’s komen hier bij elkaar: onderwijs, ondernemen en overheid. Als ik daar een groene setting aan zou kunnen toevoegen …
Verder was ik benieuwd naar deze nieuwe politiek bestuurlijke hype: bio based economy. In Breda rekende ik al eens aan de hoeveelheid bos die aangeplant zou moeten worden om een flinke houtgestookte centrale aan de praat te kunnen houden. En wat voor bos …
Wat is de kritische massa om biobased economy te kunnen voeden? Kan dat met het huidige landbouwareaal? Gaat dat niet ten koste van de landschappelijke kwaliteit? In hun promotiefilmpje lieten ze niet voor niets beelden van Amerikaanse graanakkers en harvesters zien …
Het antwoord is te vinden in het cascade model in de afbeelding. Wat op het symposium duidelijk werd, is dat we ons vooral niet moeten richten op ‘energy & heat’. Het vraagt om de grootste kritische massa en heeft het laagste economische rendement. Alle alternatieve centrales vragen nog om subsidies.
Bij de bijeenkomst ‘Landschappen van allure’, het Groene Woud, leidde dit kritische standpunt nog tot een stevig dispuut met Jan van Rijen, de voormalige BMF-directeur, die tegenwoordig voor een energiebureau werkt. Met zijn nieuwe pet op ziet hij het wel zitten, ‘Groene Woud stroom’. Jan moet eens gaan buurten bij bestaande vergisters, zoals (rioolslib)vergisting, mestvergisting, Ecoson (Rendac), …
In West-Brabant gaat men zich richten op het middensegment: ‘food & feed’ en ‘bioplastics & polymers’. Dat plaatje helpt me enorm om bio based economy een plaats te kunnen geven vanuit landschappelijk perspectief, maar ook (landbouw)economisch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten