Gisteren bezocht ik
met een ambtelijke werkgroep (Waterpoort) een tarbot-kwekerij in Stavenisse. Dat is
de tweede zeevis-kwekerij in korte tijd.
De eerste was een tong-kwekerij
bij de Zeeland-brug. Die gebruiken gezuiverd Oosterschelde water om hun
visjes in op te kweken. In het vervuilde water groeien vervolgens
zeepieren op en daarna gaat het water – min of meer gezuiverd – terug in
de Oosterschelde.
Het
bedrijf in Stavenisse kweekt tarbotten. Daarvoor pompen ze zout
grondwater op (300 m diepte). Ook dat water raak verontreinigd door de
vissen en deze ondernemer heeft een indrukwekkende zuiveringsinstallatie
waarmee het water optimaal benut kan worden (recycling). Het water moet
voortdurend aangevuld worden en vanzelfsprekend ook weer afgevoerd. Het
water wordt afgevoerd door een kwekerij van zeekraal en zeeaster (Z:
lamsoor).
De
ondernemer is niet alleen een boer, die zeevis kweekt op het land. Hij
verklapte ook civieltechnisch ingenieur te zijn met veel verstand van
waterzuivering …
Geen opmerkingen:
Een reactie posten